Årets spel 2019, enligt Malin

Tro det eller ej men jag har inte spelat så mycket i år. Det har faktiskt inte blivit så mycket av den varan under de senaste sju åren om jag ska vara ärlig. Men sedan Kong drog igång i september har det dock ökat en hel del och antalet spel på min Switch har gått upp med ungefär 1000 procent! Inte en dålig ökning på 15 veckor. E-shoppen har gått varm särskilt nu under de sista veckorna i december.

Här är mina spelutmärkelser för 2019.

Årets ospelade

Kanske lite oväntat att börja med årets ospelade spel men som jag nämnde så har det inte blivit så många speltimmar och jag ligger ”lite” efter. Även om jag helt klart önskar att jag hade lagt ned mer tid på framförallt Fire Emblem: Three Houses och Luigi’s Mansion 3 så har jag faktiskt spelat dem i en hyfsad mängd timmar. Ett spel som jag dock inte har spelat alls i år är Mario + Rabbids Kingdom Battle. Men vänta lite, det är väl ett spel från 2017…? Ja, jag sa ju att jag ligger efter. Nu fick jag nämnda spel i julklapp men eftersom jag spelar The Legend of Zelda: Link’s Awakening över julen så har det förblivit ospelat trots att det ligger på Switchen och väntar.

Så året ospelade spel (igen) är alltså Mario + Rabbids Kingdom Battle. Bättre lycka nästa år?

Årets tidsslukande

Här skulle Fire Emblem: Three Houses lätt vinna om det var så att jag räknade antal timmar man kan lägga ned på ett spel. Men det här handlar om något annat.

Min lycka var stor när Dr. Mario World släpptes till iOS i somras. Spelet var en favorit till Game Boy och jag spenderande många timmar med det redan då. Dock blev lyckan kort den här gången och spelet blev snabbt en form av beroende, samtidigt som det inte kändes så roligt längre. Utan story och utan belöning i form av att faktiskt komma någon vart eller prestera något, mer än att klara av ännu en bana, så insåg jag att det enda spelet faktiskt gjorde vara att döda tid. Visst gav det en stunds avkoppling och underhållning men det kändes ändå inte bra. Spelet kom bara mellan mig och det jag faktiskt ville göra. Dr. Mario tog tid från saker som att läsa, skapa, skriva, och spela spel som faktisk gav mig en riktigt upplevelse. Så det blev delete på den appen.

Årets tidsslukare/tidsdödare/tidsödslare/tidsslösare blev tyvärr Dr. Mario World.

Årets spel

Jag delade ut Kongs första, och hittills enda(!), femma till Fire Emblem: Three Houses i höstas så kampen om årets spel borde väl vara avgjord redan där. Men Fire Emblem går även bet på den här titeln för allt handlar inte om betyg.

Även om jag och Rickard inte var helt överens i recensionen av Luigi’s Mansion 3 så är spelet i alla fall med på min lista över tänkbara vinnare i år. Stämningen och detaljerna i spelet är på riktigt hög nivå och för mig med samlarmani så ger spelet en hög tillfredsställelse.

Men lite orättvist är det nog ändå för de andra spelen att The Legend of Zelda: Link’s Awakening ligger så färskt i minnet. Det var max fem minuter sedan jag spelade senast. Ja, jag tog en paus i skrivandet för en rejäl dos gulligheter (läs prokrastinering)…

Tack vare diverse ”teknikstrul” (glömde docken hemma under julen) så har jag turen att inte vara så värst påverkad av laggande bildfrekvens som Rickard och Anders störde sig på i spelet. Link’s Awakening är för mig det perfekta spelet att mysa med i soffan över jul- och nyårshelgerna. Det får mig att lägga remakes på en hel bunt med spel i Zelda-serien på önskelistan.

Årets spel 2019 är för mig The Legend of Zelda: Link’s Awakening! (? Ljudet av en typiska Zelda-fanfar! ?)

Läs mer om: