Recension: Bee Simulator

Har du någonsin drömt om att få känna på hur det är att leva som ett bi, så har du chansen nu. Med Bee Simulator iklär vi oss den gulsvartrandiga kostymen med sting och gör allt det där ett riktigt arbetarbi gör, och lite till.

Men hur väl går det egentligen att förvandla den ständigt slitsamma och farliga vardagen för bin till den digitala världen med underhållning i fokus?

Bee Simulator, framför allt på Switch, är tyvärr en ganska luddig historia. Eller ska jag säga suddig? För det första som sticker ut är hur kladdigt och undermåligt det är rent grafiskt. Det märks att Switchen har det jobbigt, även om det aldrig närmar sig något ospelbart. Men om vi lägger det åt sidan en stund och ser förbi spelets lite tråkiga yttre så… hittar vi tyvärr inte jättemycket mer av värde. Åtminstone inte i relation till priset, som vi tar upp lite senare.

För, du blåser igenom halva äventyret innan du knappt hinner starta, eller så det känns.

Swoosh!

I grund och botten handlar Bee Simulator om att utforska en ful men ganska så gemytlig värld i jakt på pollen, så klart. Det blir dock inte mer avancerat än att man flyger genom ringar ovanför blommorna, så för att variera inslagen något finns det även mindre uppdrag att utföra. Dessa kan bland annat bestå av enklare strider mot andra insekter, dansutmaningar samt jaga ikapp ett gäng snabba bikompisar. Föga upphetsande och med en stundtals bångstyrig kontroll som kan förstöra framför allt jakterna, men det bryter det bitvis monotona insamlandet av pollen.

Vidare går det att låsa upp nya utseenden på ditt bi, och givetvis en mängd olika hattar. Men den kanske riktiga behållning med Bee Simulator är den informativa sidan av spelet. Redan från början får vi på lättsamma sätt relevant information kring bin, hur de jobbar och hur viktiga de är. Det går även att hitta och låsa upp mer information om flora och fauna, vilket gör det lärorikt för de yngre spelarna. Ett inslag jag uppskattar stort. Fast spelar det någon roll om Bee Simulator är tråkigt att spela? Nja, kanske inte. Men spelets tillkortakommanden till trots så är det allt annat än ett haveri. Jag upplever det bara som lite för simpelt, särskilt om man kollar på prislappen. 416 kronor på eShop känns väl tilltaget, och jag tycker personligen att en halvering skulle vara mer motiverat sett till vad man får.

Nyfiken? Här är de första 15 minuterna från spelet.

För kort, för dyrt och för underpresterande på Switch, men ändå lärorikt och mysigt. Bee Simulator kan säkert intressera några, särskilt de med genuint intresse för bin eller insekter i allmänhet, men vänta dig inget mästerverk. Mer för de yngre än de äldre.

Godkänt