Recension: Two Point Hospital

Two Point Hospital är ett i dagsläget allt annat än färskt spel. Det släpptes till PC redan i mitten av 2018, men har alltså på senare tid även hittat till Switch.

De flesta av er känner säkert redan till vad det handlar om. Vi bygger vårt eget sjukhus och anpassar det efter klientelet och deras minst sagt lustiga åkommor för att kunna tjäna pengar, och på så sätt expandera vidare. Konceptet som sådant är lastgammalt, men det påverkar vare sig spelbarheten eller underhållningen på något sätt.

I korthet består vårt uppdrag av att fylla sjukhusen (ja, man bygger flera) med olika rum som alla fyller sin funktion, och sedan gäller det att anställa rätt personal som håller igång ruljansen och ordning på alla tokiga maskiner som behövs. Det blir, eller kan bli, en hel del pill på detaljnivå då man förutom utsmyckning av salar och korridorer även behöver hålla koll på bland annat personalens och besökarnas välmående. Det finns en stor mängd statistik i form av siffror och mätare att hålla koll på, något som görs med fördel för den som vill nå större framgångar. Men tack vare att man när som helst kan pausa spelet helt för att sköta menyerna så blir det sällan särskilt stressigt.

Den stora frågan är dock hur väl detta fungerar på just Switch? Väldigt väl, skulle det visa sig. Trots att genren är som gjord för att spelas på dator med framför allt mus, så är Two Point Hospital väldigt smart konsolifierat med enkla knapptryck som agerar genvägar till diverse menyer. Det tog mig personligen ganska kort tid att få kläm på kontrollerna, och även om jag får tänka till någon gång emellanåt så känns det mesta ändå logiskt och naturligt.

En lugn och sansad introduktion hjälper dig igång med spelet på ett avslappnat sätt, och för mig som är allt annat än proffs när det kommer till ”management sims” (vad tusan ska man översätta det till?) gick det oftast som på räls, även om det så klart fanns en del frågetecken här och där. Men det är ofrånkomligt.

Two Point Hospital går alldeles utmärkt att avnjutas för den som bara är ute efter lite vardagligt tidsfördriv, men om du sedan tidigare besitter ett svalt intresse för genren i sig så lär det knappast konvertera dig. Kul spel för rätt publik, men som sagt inte för alla.