Nintendo Switch fyller tre år idag

Idag är det läge att leta upp en tårta med neonröd och neonblå marsipan, tända tre ljus och vara lite extra öm med Switch-enheten. Det är nämligen tre år sedan Nintendo strök ett rött streck över Wii U och lanserade Nintendo Switch.

Det är lätt att glömma hur illa ute Nintendo var för bara fyra år sedan, och hur långt de har kommit sedan dess. Det var först när jag såg Thord packa upp hans Switch-enhet – video på Spelbloggen – för tre år sedan som jag började tro att Nintendo Switch kanske skulle vara räddningen som vi inbitna Nintendo-fans hade hoppats på. Jag trodde dock inte att Nintendos lilla hybridkonsol skulle bli den stormsuccé den är idag. Det var det få som vågade hoppas på.

Nivån på Nintendos egna titlar har inte hållit en så här hög nivå sedan slutet av 90-talet, och Nintendo Switch har blivit den självklara destinationen för spelmediets största indietitlar. Det är en vass kombination.

The Legend of Zelda: Breath of the Wild fyller också tre år idag. Hög tid för en till genomspelning.

Vi står inför en ny konsolgeneration i år, och det återstår att se hur introduktionen av PlayStation 5 och Xbox Series X kommer att påverka Nintendo. Det kommer inte någon Switch Pro i år, enligt Nintendo, men en hårdvarurevision med mer kraftfull hårdvara kommer nog att behövas för att Switch ska ha samma momentum i tre år till. Med tanke på hur mycket spelglädje jag har fått av mitt Switch de här tre åren så skulle jag inte ha något emot att lägga några tusenlappar på en ny modell med mer batteritid och lite vassare grafik.

Konsolens framtid ser dock ljus ut oberoende av hårdvaran. Så länge Nintendos egna titlar håller samma nivå och indiespelen fortsätter komma i en strid ström så tror jag inte att Nintendo – eller dess inbitna fans – har något att oroa sig för.