Det här är Switch Lite

Nintendo Switch Lite

Efter drygt två år på marknaden så har Nintendo Switch fått ett tillskott i familjen. Originalkonsolens småsyskon heter Nintendo Switch Lite, och den är mindre, lättare, och billigare än Switch-enheterna vi har nött tummarna på så här långt. Men hur stora är egentligen skillnaderna mellan de två versionerna? Vem är målgruppen? Kommer att det att släppas några fler Switch-modeller framöver?

Låt oss gå igenom det tillsammans.

https://www.youtube.com/watch?v=jZOPC6J4fAA

Vilka är skillnaderna mellan Switch Lite och en vanlig Switch?

Switch Lite har inbyggda kontroller, istället för de löstagbara Joy-Con-kontrollerna på den gamla modellen. Vill man köra lokal multiplayer på en enskild Switch Lite måste man alltså köpa till handkontroller. Huruvida man vill göra det på Switch Lite är dock en annan fråga, då man inte kan ansluta Switch Lite till en tv-apparat. Vill köra fyra spelare lokalt i Mario Kart 8 på Switch Lite så får man vackert trängas kring 5.5-tumsskärmen. Det blir ungefär en Game Boy Advance per spelare.

Bristen på Joy-Cons betyder att vissa spel, som 1-2 Switch, inte kommer att att vara kompatibla med Switch Lite. Nintendo kommer att introducera en märkning på baksidan av spelförpackningarna som visar vilka konsolmodeller varje spel är kompatibelt med. Bilden nedan visar hur det ser ut när ett spel inte är Switch Lite-kompatibelt.

Nintendo Switch Lite-märkning på spelboxar

Switch Lite är designad helt och hållet med bärbart spelande i åtanke, och det reflekteras i dess vikt och mått. Switch Lite väger bara 276 gram, jämfört med originalkonsolens 399 gram. Om du som jag kan få lite ont i handlederna efter långa Rocket League-sessioner i bärbart läge så låter det som en mycket välkommen förändring. Den kapar också en centimeter på höjden och tre centimeter på bredden, vilket gör det lite enklare att hitta plats för den i väskan.

Jag har alltid varit en sucker för turkosa Nintendo-konsoler.

Den viktigaste skillnaden för bärbart spelande är dock batteritiden, som ökar från 2,5-6,5 timmar på den första versionen av originalkonsolen till 3-7 timmar på Switch Lite. Enligt Nintendo kommer man att få ungefär en timme extra speltid i The Legend of Zelda: Breath of the Wild (från 3 till 4 timmar). Nintendo har dock även släppt en uppdaterad version av originalmodellen under hösten, och den uppdateringen bumpar batteritiden på originalmodellen till hela 4,5-9 timmar. Värt att ha i åtanke om du vill maximera speltiden mellan laddningarna.

Switch Lite är också billigare än sitt storasyskon. Här i Sverige kommer den att kosta 2 500 kronor, vilket är 1 000 kronor billigare än det rekommenderade butikspriset för originalmodellen.

Vem är målgruppen?

Om du vill fortsätta spela Switch-spel på tv:n i vardagsrummet så gör du bäst i att hålla dig till originalmodellen. Om du har ett Nintendo Switch sedan tidigare så är det också tveksamt om nyheterna i Switch Lite är tillräckligt starka för att motivera att du lägger ut din gamla på Blocket, även om du främst spelar i bärbart läge.

Switch Lite är i första hand inriktad till de som inte har hoppat på Switch-tåget redan. De som har avvaktat i väntan på en billigare modell, eller de som fortfarande nöter Animal Crossing: New Leaf på 3DS:en i väntan på att Animal Crossing: New Horizons släpps i vår. Bristen på löstagbara Joy-Cons bör också göra konsolen mer stryktålig, vilket i kombination med den lägre prislappen gör den attraktiv för föräldrar som vill hitta en lämplig konsol till barnen.

Vill jag ha en? Ja. Behöver jag en? Tok heller.

Mer än något annat känns det som att Switch Lite sätter punkt för Nintendo 3DS. Det stora utbudet av spel, den jämförelsevis låga prislappen och släppet av den mysiga Nintendo New 2DS XL-modellen förrförra året har hållit Nintendo 3DS vid liv längre än många hade väntat sig. Nu när Nintendo har en billigare Switch-modell fokuserad på bärbart spelande så känns det osannolikt att 3DS-eran kommer att vara mycket längre.

Kommer det att släppas fler Switch-modeller?

Nu är vi inne på rykten och spekulationer, men Wall Street Journal har tidigare rapporterat att Nintendo även planerar att släppa en ”Pro”-modell av Nintendo Switch, med mer kraftfull hårdvara. Enligt de ursprungliga rapporterna skulle Pro-modellen släppas under senare hälften av 2019, vilket inte lär ske nu.

Det behöver dock inte betyda att Pro-modellen inte kommer att släppas överhuvudtaget. En upphottad Switch-modell med kortare laddningstider, mer detaljerad grafik och kanske 1080p i bärbart läge (man kan drömma) skulle få mig att överge min originalmodell på studs, och jag är knappast ensam. Det verkar osannolikt att Nintendo skulle lämna de pengarna på bordet.

Framkallar varma minnen av Mario Kart DS.

Vilka Switch Lite-färger finns det, och när kan jag köpa en?

Nintendo Switch Lite släpps i tre färger: gul, grå, och turkos. Det kommer även att släppas spelspecifika modeller, av vilka ”Zacian Edition” och ”Zamazenta Edition” för Pokémon Sword och Pokémon Shield är först ut. Lanseringsdatumet är den 20 september. Vi hoppas få möjlighet att provköra en enhet kort därefter.

Läs mer om: