Nintendo chockade många genom att släppa Super NES-spel till Switch Online-prenumeranter, jämte NES-spelen man tidigare rullat ut på månadsbasis. Nu är det slut med det, så spelsläpp kommer lite då och då i stället, till såväl NES- som Super NES-appen. Vi får väl se hur många sådana och hur ofta de kommer, men låt oss börja med de första 20 16-bitarsliren, och vilken ordning du bör tackla dem.
Du börjar med Super Mario World, för det är ett sådant tongivande spel från Nintendos 16-bitarstid. Jag anser förvisso att Super Mario World 2: Yoshi’s Island är det bättre av Mario-plattformarna till SNES – och i allmänhet – men det känns bättre att börja med ettan.
Lika uppenbart val är The Legend of Zelda: A Link to the Past, det tredje Zelda-spelet, och det bästa enligt många. Efter det blir det kanske lite svårare för vissa, men jag tycker det är dags för lite futuristisk racing, så starta F-Zero. Visst vore det väl fint med ett nytt spel i den serien till Switch?
Star Fox (känt som Starwing här) känns synnerligen daterat i dag, men det är fortfarande en bra rymdskjutare, trots överdimensionerade polygoner. Den icke-släppta uppföljaren finns för övrigt med i Super NES Mini, om du är nyfiken på denna.
Nej, jag kan inte hålla mig längre, det måste bli Yoshi’s Island nu. Vilket fantastiskt spel!
Låt oss ta två kuriosa-titlar som avbrott, kanske inte så mycket för vad du får uppleva när du spelar dem, utan snarare för att få en känsla av vad 16-bitarstiden erbjöd i form av visuella upplevelse. Pilotwings var ett släppspel, och många hoppas på en uppföljare. Jag både älskade och hatade det. Däremot tyckte jag att Stunt Race FX var riktigt kul, men inte heller det håller riktigt i dag. Om du blev racingbiten av det, men inte riktigt nöjd, så är Super Mario Kart det givna valet. Utan detta, inget Mario Kart 8 Deluxe, så sup in historien om du inte redan kunde den.
Ett spel som fortfarande håller är Super Metroid. Samus Arans äventyr gjorde Metroid-serien till något betydligt mer tilltalande än NES-originalet och Game Boy-uppföljaren. Efter det fick vi ett antal spel till Nintendos handhållna enheter, varefter Metroid Prime klev in på scenen.
Du kanske är trött på plattformshoppande efter Super Metroid, men det är ändå dags att ta sig an Ghost n’ Goblins-uppföljaren Super Ghouls n’ Ghosts. Tappa rustningen hela vägen ner till fillingarna. Och när vi ändå är lätt gotiska, låt oss gå vidare med Demon’s Crest, uppföljaren till Gargoyle’s Quest med demonen Firebrand i huvudrollen.
Det börjar bli lite långrandigt nu så låt oss gasa på med några enstaka kommentarer bara. Som att JRPG:t Breath of Fire är med, ett riktigt trevligt litet spel.
Super Tennis förtjänar ett speciellt omnämnande, för jag tycker att det var det ohotat bästa tennisspelet tills Sega kläckte ur sig Virtua Tennis. Tyvärr är inte Super Soccer riktigt lika inspirerande, så du hittar det längre ner på listan. Däremot är Kirby’s Dream Course ett mysigt golfspel (typ) med Kirby i huvudrollen. Och när vi ändå pratar om Kirby så finns även Kirby’s Dream Land 3 med från början, ett helt okej spel det med.
Pusselfans kan glädja sig åt att Super Puyo Puyo 2 finns med i samlingen. Personligen tycker jag att Puyo Puyo är fattigmans-Tetris, men visst, det här är ganska trevligt. Detsamma gäller ganska generiska men ändå småmysiga Joe & Mac 2: Lost in the Tropics.
Kvar är Super E.D.F. och Brawl Brothers, två tämligen anonyma spel som knappast kommer startas många gånger av Switch-gamers där ute.
Här kommer hela listan.
- Super Mario World
- The Legend of Zelda: A Link to the Past
- F-Zero
- Star Fox
- Super Mario World 2: Yoshi’s Island
- Pilotwings
- Stunt Race FX
- Super Mario Kart
- Super Metroid
- Super Ghouls n’ Ghosts
- Demon’s Crest
- Breath of Fire
- Super Tennis
- Kirby’s Dream Course
- Kirby’s Dream Land 3
- Super Puyo Puyo 2
- Joe & Mac 2: Lost in the Tropics
- Super Soccer
- Super E.D.F.
- Brawl Brothers
Du laddar ner Super NES-appen från eShop, precis som NES-motsvarigheten.