Recension: Columns II: A Voyage Through Time

Segas retroutgivningsserie Sega Ages är överlag välgjord och är bra alternativ för att uppleva gamla retrospel från 8- och 16-bitarstiden. Problemet är sällan genomförandet, det finns save states och dylikt så att du faktiskt kan lägga spelet åt sidan och fortsätta senare, och presentationen är smakfull. Nej, om något så är det spelen som inte riktigt håller hela vägen. Antingen för att de inte gjorde det från första början, eller för att de inte åldrats med värdighet.

Columns var Segas försök att möta Nintendos framgångar med Tetris till Game Boy. Likt kampen mellan Game Boy och Segas Game Gear, så var det inte mycket till fajt – Columns är helt enkelt inte på Tetris nivå. Uppföljaren, Columns II: A Voyage Through Time, släpptes inte i väst förrän det var med på en retrosamling till Segas Saturn, och nu då, till bland annat Switch. Således blir det första gången med spelet för undertecknad, vilket torde gälla de flesta med tanke på hur dåligt Saturn sålde.

Det är mer av samma, ärligt talat, bara inte lika pixligt. Precis som i Tetris så gäller det att bli av med rader på skärmen, och det faller block från toppen. Skillnaden är att här handlar det inte om att rotera blocken, utan att ändra ordningen på de tre färgade juvelerna i det vertikala blocket. Tre eller fler i rad, i valfri riktning inklusive diagonalt, tar bort dem från spelbrädet och övriga faller ned. I dag en välbekant mekanik, då lite mindre uttjatad. Och har du spelat Columns känner du förstås igen det här, för det var precis samma sak där. Du kan rentav jämföra – originalspelet ingår i den här Sega Ages-utgåvan.

Det finns några nyheter dock, till exempel att det kan dyka upp annat än juveler på brädet. Dessutom kan du spela mot andra i Vs Columns, samt Flash Columns som handlar om att ta bort blinkande juveler.

Den japanska Sega Ages-trailern för Columns II

Jag vet inte, det här är helt enkelt inte särskilt upphetsande. Det är mer lockande att spela maratonläget i Tetris 99 – eller originalet på min Game Boy Pocket – än att ta bort juveler i Columns II: A Voyage Through Time. Spelidén lockar inte, och det blir aldrig riktigt kul, den där ”bara en gång till”-känslan infinner sig inte.

Med det sagt så är Columns II: A Voyage Through Time en utmärkt utgåva om du faktiskt gillar Columns och vill testa uppföljaren, som troligen är helt ny för dig med. Vi andra kan lägga energin på andra pusselspel.

Godkänt