Recension: Bucket Knight

Vågen av retro-inspirerade spel tycks aldrig ta slut. Kanske utvecklas de med just stilen i åtanke, kanske endast på grund av begränsade resurser. Oavsett vilket så är det just ett antal generationer bakåt i tiden som färgar Bucket Knight till Switch.

Här iklär vi oss rollen som… jag vet inte riktigt. En eldvapenbestyckad typ med en hink över huvudet? Ja, det verkar inte bättre, trots att karaktärsporträttet i spelet är något helt annat.

Premissen i Bucket Knight är dock enkel. Det handlar om att ta sig från punkt A till B på ett antal mindre banor där nycklar ska hittas, fiender skjutas, mynt samlas in och ostar undvikas. De sistnämnda gör tydligen skada, vilket känns så där logiskt när all frukt man hittar ger hälsa istället.

Men ett enkelt och lättillgängligt upplägg samt en smal prislapp på cirka 50-lappen hjälper inte eftersom jag helt enkelt inte har kul med Bucket Knight. Det är stelt och upprepande, lider av trist design, saknar känsla och även ljudeffekter – samt förvirrar. Jag möttes initialt av ett kort intro som jag förstod noll och ingenting av. Vad hände där egentligen? Och finns det någon poäng med det jag gör här?

Mitt största problem med spelet är dock avsaknaden av inställningar. Jag hittar ingenstans där jag kan ändra kontrollen, utan är fast med det hopplösa standardalternativet som förvisso innebär att man hoppar med B-knappen, men skjuter med A. Det är så bakvänt att jag vet inte vad. Varför i hela fridens namn skjuter man inte med Y?

Men Bucket Knight kan kanske, bristerna till trots, bjuda på någon eller några timmars lättare underhållning för utvalda fans av genren då det inte lider av några tekniska fel. Och den bakvända kontrollen antar jag att man kan vänja sig med, om man orkar. Men själv kliver jag bestämt åt sidan och lämnar det bakom mig. Det finns så många och så mycket bättre spel att slösa tiden på istället.

En svag tvåa.

Godkänt