8BitDo N30 Pro har bättre styrkors än Nintendos Pro-kontroll

Det finns få saker som är mer frustrerande än att bita i gräset i ett spel bara för att kontrollen haltar. Ännu värre är det när det är handkontrollen som ställer till, speciellt när den heter något med ”Pro”.

Som Nintendos Pro Controller till Switch. Den är nämligen ypperlig på alla sätt och vis, förutom när du är beroende av precision med styrkorset. För nej, styrkorset – Nintendos styrka, en gång i tiden – håller helt enkelt inte för precisionsspelande. Jag vet inte hur många gånger jag fått se bitarna i Tetris 99 rasa till marken på helt fel plats bara för att vänster eller höger ibland plockas upp som uppåt, och det är snabbsläpparknappen.

Nintendo Switch Pro Controller

”Men tryck rätt och rakt istället!”

Ja, så kan man ju säga, men lustigt nog sker inte samma fadäser när jag använder 8BitDos härliga N30 Pro 2. Det har säkert att göra med vinklar och hur man håller Nintendos Pro-kontroll kontra den betydligt mer traditionella, men lätt överdesignade, N30 Pro 2-modellen. Men vad spelar det för roll när resultaten blir helt olika? Tetrimobitarna hamnar där de ska när jag använder 8BitDos handkontroll, men så är inte alltid fallet när jag spelar med Nintendos alternativ. Vilket jag således inte gör när det vankas Tetris 99 på TV:n, då är till och med en Joy-Con att föredra framför Pro Controller.

Det är ord och inga visor här, men en handkontroll från Nintendo, som dessutom kostar över 700 kr, bör faktiskt ha ett styrkors av nintendosk kvalitet. Vad det nu betyder efter det här… Jag blir nästan lite orolig över styrkorset på Switch Lite, men så fel kan det väl ändå inte ha blivit? Det här är väl ändå första och enda gången Nintendo sumpar ett styrkors?

N30 Pro 2 finns i ett flera lika färger

Ska man då inte köpa Pro Controller till sin Switch? Jo för sjutton, den är ypperlig på precis allt annat, inklusive batteritiden. Det är verkligen bara styrkorset som haltar, och kanske den något tveksamma skakfunktionen, den känns ju mer som en trimmad eltandborste än rumble från Nintendo 64-tiden.

Och 8BitDo N30 Pro 2? Jo, den rekommenderas varmt, i synnerhet för allt som osar retro. Det blir lite trångt om du ska spela med de analoga spakarna dock, det är ingen stor handkontroll, och detsamma gäller L1/L2/R1/R2. För många kanske kommande, och mer traditionella, SN30 Pro+ passar bättre, det är en till synes mer heltäckande handkontroll för fler spelstilar. Vi får se hur den är, och om den faktiskt kan utmana Nintendos Pro Controller på fler punkter än bara styrkorset.

Blir 8BitDo SN30 Pro+ den nya herren på handkontrollstäppan?